Säkra leveranser

Snabb kundtjänst

Säker betalning

Hög kvalité

Barolo

Barolo är ett av de mest ansedda vinerna från nordvästra Italien, specifikt regionen Piemonte. Vi är stolta över att erbjuda detta exklusiva vin som är känt för sin rika smak och komplexa karaktär. Men vad är det som gör Barolo så speciellt? Låt oss dyka djupare in i dess värld.

Populära viner av Barolo

Historien bakom Barolo vin från Nordvästra Italien

Barolo har en rik och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet. Ursprungligen skapades vinet av Tancredi Faletti, även känd som Marchesi di Barolo, som ägde stora delar av det nuvarande Barolo-distriktet​. Det moderna Barolo-vinet som vi känner till idag utvecklades på 1800-talet med hjälp av den franske oenologen Louis Oudart, som infördes till regionen av Camillo Benso, greve av Cavour. Oudart förfinade vinframställningsprocesserna och gjorde Barolo till ett torrt, komplext vin istället för det söta vinet som tidigare producerades.

Barolo fick snart sitt rykte som “Kungarnas vin och vinernas kung” tack vare dess popularitet bland den italienska kungafamiljen, särskilt kung Carlo Alberto av Savojen​. Under 1900-talet genomgick Barolo en betydande utveckling, där både traditionella och moderna vinmakare bidrog till att forma vinets karaktär och stil. Barolo blev en DOCG-klassificerad region 1980, vilket cementerade dess status som ett av Italiens mest prestigefyllda viner​. Idag är Barolo känt för sin robusta struktur, höga tanniner och komplexa smaker, och det fortsätter att vara ett vin som uppskattas av vinkännare världen över​.

Varianter av Barolo

Det finns flera olika områden inom Barolo som ger sina egna unika karaktärer till vinet. Två av de mest kända byarna är Monforte och Serralunga. Viner från Monforte är generellt sett kraftigare, medan Serralunga ger en mer elegant och komplex smak. Baroloviner från dessa områden behöver ofta längre tid att mogna för att nå sin fulla potential. Dessa olika områden inom Barolo bidrar till en mångfald i smak och stil, vilket gör att varje flaska kan vara en unik upplevelse.

Nebbiolo - Druvan bakom Barolo

Nebbiolo är druvan som står bakom både Barolo och Barbaresco. Den odlas också i andra delar av Piemonte men når sitt högsta uttryck i dessa två DOCG-klassificerade områden. Nebbiolo-druvan behöver speciella förhållanden för att trivas, inklusive rätt mängd dimma, vilket ger vinerna deras unika karaktär. Det är just denna dimma som druvan är uppkallad efter, eftersom “nebbia” betyder dimma på italienska.

Två vinglas och en vinflaska på ett marmorbord utomhus, med stolar runt bordet.
En person häller upp rödvin från en flaska i ett glas mot en suddig bakgrund.
Vinrankor som växer i rader på en solig vingård med berg i bakgrunden.
En vinkällare med flaskor arrangerade i en trähylla.

Karaktär och smakprofil

Barolo är känt för sin komplexa och robusta smakprofil som utvecklas och förbättras med tiden. Vinet är gjort på Nebbiolo-druvan, vilket ger det dess karakteristiska höga syra och strama tanniner. Barolo har ofta en intensiv och nyanserad doftprofil med typiska aromer av rosor, violer, tjära och kryddiga toner av lakrits, tobak och ibland tryffel. Dessa dofter utvecklas ytterligare med åldern och kan inkludera inslag av läder, torkade frukter och jordiga toner.

På gommen erbjuder Barolo smaker av mogna körsbär, plommon och ibland hallon, som balanseras av kryddiga och jordiga noter. Med åldern utvecklas smakerna ytterligare och vinet kan uppvisa toner av torkad frukt, nötter och komplexa kryddor som kanel och muskot. Barolos höga tanniner ger det en stram struktur, vilket gör att det kan lagras i många år och fortsätta utvecklas.

Lagras i minst 38 månader

Enligt DOCG-reglerna måste en vanlig Barolo lagras i minst 38 månader, varav minst 18 månader på ekfat, innan den får säljas. För en Barolo Riserva är den obligatoriska lagringstiden minst 62 månader, vilket inkluderar minst 18 månader på ekfat. Denna långa lagringstid hjälper till att mjuka upp de kraftiga tanninerna och utveckla vinets komplexa smaker och aromer. Det är denna noggranna lagringsprocess som ger Barolo dess unika karaktär och långlivade potential.

Barolo har en exceptionell lagringspotential tack vare sin höga syra och tanninstruktur. Vinet mognar långsamt och utvecklar över tid en mjukare och mer komplex smakprofil. En väl lagrad Barolo kan visa upp en fantastisk bredd av smaker och dofter, vilket gör det till en av de mest eftertraktade vinerna för samlare och vinkännare.

En matupplevelse med Barolo

Barolo är ett mycket mångsidigt vin som passar till många olika typer av mat. Dess höga syra och kraftiga tanniner gör det till en idealisk partner för rika och smakrika rätter:

Barolo är ett fantastiskt val för matälskare som vill ha ett vin som är både mångsidigt och kraftfullt. Vinets balans av syra, tanniner och komplexa smaker gör det till en perfekt följeslagare till många olika typer av rätter.

Ett glas rödvin, en klase druvor och en vinflaska på ett rustikt träbord.
Två glas rödvin, en klase druvor och en tallrik med ost på ett bord.

Vanliga frågor och svar om Barolo

Barolo är ett rött vin från regionen Piemonte i nordvästra Italien, gjort på Nebbiolo-druvan. Vinet är känt för sin kraftiga smak, höga syra och rika tanniner. Barolo är också namnet på ett vindistrikt i Piemonte där vinet produceras.

Barolo görs uteslutande på Nebbiolo-druvan, som odlas i Piemonte. Nebbiolo är känd för sin höga syra och kraftiga tanniner, vilket ger Barolo dess struktur och långlagringspotential. Druvan ger vinerna deras karaktäristiska aromer av rosor och körsbär.

Båda vinerna görs på Nebbiolo-druvan, men Barolo är kraftigare och behöver längre tid att mogna, medan Barbaresco är lättare och kan drickas tidigare. Barolo lagras minst tre år medan Barbaresco lagras minst två år. Barolo anses generellt vara mer strukturerad och robust, medan Barbaresco är mer elegant och delikat.

En Barolo bör drickas när den har haft tid att mogna, vilket innebär minst 38 månader, men ofta rekommenderas minst fem år för att verkligen uppskatta dess komplexitet. En Barolo Riserva behöver ännu längre tid, minst 62 månader, och kan ofta lagras i upp till fem eller 10 år för att utveckla sin fulla smakprofil. Barolo-viner kan också lagras i decennier och äldre årgångar är ofta mycket uppskattade​.

Barolo passar utmärkt till rätter som viltkött, kraftiga ostar, svamprätter och klassiska italienska rätter som pasta med tryffel. Det fungerar också bra med rika köttgrytor och grillat kött. Kombinationen av vinets komplexa smaker och matens rikedom skapar en oförglömlig mat- och vinupplevelse.

Barolo har en komplex smakprofil med dofter av rosor och körsbär, höga tanniner och en lång eftersmak. Smaken kan vara både fruktig och kryddig, med toner av mogna körsbär, plommon, och lakrits. Vinet utvecklar också inslag av tobak och tjära med åren.

Förtur, fynd & fakta- missa INTE vårt nyhetsbrev!

Kampanjer, nyheter och intressanta vinhistorier.

Välkommen till vår vinbutik!

Här har du vår nya butik, med nytt fräscht utseende, enklare sökfunktion, lättare navigering och mycket mer.

Tänk på att du måste fyllt 20 år för att få titta in!

Är du över 20 år?