Säkra leveranser

Snabb kundtjänst

Säker betalning

Hög kvalité

Brunello

Brunello, ett ikoniskt vin som har sitt ursprung i Toscana, Italien. Med en rik historia och en smakprofil som fascinerar vinälskare världen över, är Brunello ett vin som verkligen fångar mångas smak och intresse. Upptäck varför detta vin har blivit så populärt.

Populära viner av Brunello

Druvan Sangiovese i Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino är en av världens mest älskade viner, känd för sina eleganta och komplexa smaker. Brunello görs på 100% Sangiovese-druvor och har sitt ursprung i Montalcino, Toscana. Denna region är känd för sina unika jordar och klimat, vilket ger vinet dess karakteristiska smak och aromer.

Toscana erbjuder en perfekt miljö för Sangiovese-druvan, med sina kalkstensjordar och sitt milda klimat. Redan på 1800-talet började vinodlare i Montalcino att experimentera med Sangiovese och lyckades skapa ett vin som snabbt blev känt för sin höga kvalitet.

Smakprofilen av Brunello

Med Brunello får du en komplex och elegant smakprofil. Vinet har fruktiga aromer av körsbär, plommon och bär, tillsammans med jordiga toner som tobak, läder och kryddor. Denna unika smakprofil gör Brunello di Montalcino till ett vin som måste upplevas. Vinet har mjuka tanniner och en livlig syrabalans, vilket ger en silkeslen munkänsla. Med tiden utvecklar vinerna djupare och mer komplexa smaker, vilket gör dem utmärkta för lagring. Brunello från Toscana är känt för sina subtila och jordnära smaker, vilket skiljer dem från andra viner.
Två vinglas och en vinflaska på ett marmorbord utomhus, med stolar runt bordet.
En person häller upp rödvin från en flaska i ett glas mot en suddig bakgrund.

Mat som passar till Brunello

En av de stora fördelarna med Brunello är dess mångsidighet när det gäller mat. Vinet passar utmärkt till en rad olika rätter och kan förhöja matupplevelsen på många sätt:

Ett glas rödvin, en klase druvor och en vinflaska på ett rustikt träbord.

Vanliga frågor och svar

Brunello är ett lokalt namn för den specifika klonen av Sangiovese-druvan som används för att göra Brunello di Montalcino. Namnet Brunello betyder “den lilla bruna” och syftar på druvans mörka färg och mindre storlek.

Brunello di Montalcino ligger i regionen Montalcino i Toscana, Italien. Montalcino är en liten stad med ett rikt vinodlingsarv, belägen cirka 40 kilometer söder om Siena. Regionen är känd för sina kullar och bördiga jordar, vilket ger idealiska förhållanden för vinodling.

Brunello har en rik och komplex smakprofil med toner av mörka frukter som körsbär och plommon, samt jordiga inslag av tobak, läder och kryddor. Vinet har också en fin balans mellan syra och tanniner, vilket ger en mjuk och långvarig eftersmak. Med åldern utvecklar Brunello djupare och mer komplexa smaker, vilket gör det idealiskt för lagring.

Brunello passar utmärkt till en rad olika maträtter, inklusive rika kötträtter som lamm, vilt och biff. Det är också fantastiskt med pastarätter, särskilt de med tomatbaserade såser, samt lagrade ostar och grillade rätter. Vinets komplexitet och balans gör det till en mångsidig följeslagare till många olika typer av mat.

Förtur, fynd & fakta- missa INTE vårt nyhetsbrev!

Kampanjer, nyheter och intressanta vinhistorier.

Välkommen till vår vinbutik!

Här har du vår nya butik, med nytt fräscht utseende, enklare sökfunktion, lättare navigering och mycket mer.

Tänk på att du måste fyllt 20 år för att få titta in!

Är du över 20 år?