Säkra leveranser

Snabb kundtjänst

Säker betalning

Hög kvalité

Shiraz/Syrah

Utforska de rika smakerna och den fascinerande historien bakom druvsorten Shiraz/Syrah. Från de bördiga markerna i Rhône till de soliga vinodlingarna i Australien.

Populära viner av Shiraz/Syrah

En gemensam historia

Shiraz och Syrah är egentligen samma druva, men namnen skiljer sig beroende på var i världen den odlas. I Frankrike kallas druvan för Syrah, medan den i Australien och övriga delar av den Nya Världen ofta kallas Shiraz. Oavsett namn ger druvan viner med en distinkt och rik karaktär.

Från Rhônedalen till nya världen

Shiraz har sina rötter i den franska regionen Rhône, där den odlas sedan urminnes tider. På 1800-talet introducerade skotten James Busby druvan till Australien, där den snabbt blev populär och fick namnet Shiraz. Busby tog med sig vinstockar från Europa och planterade dem i Hunter Valley, vilket lade grunden för druvans framgång i Australien.

Det finns teorier om att druvan kan ha sitt ursprung i staden Shiraz i Iran, känd för sin vinproduktion sedan antiken. Men den moderna framgångssagan för Shiraz började i Australien, särskilt i Barossa Valley, känd för sina kraftfulla och fruktiga Shiraz-viner. Södra Australien erbjuder idealiska förhållanden för odling av Shiraz, vilket gjort regionen till hem för några av de mest berömda vingårdarna.

I Frankrike fortsätter Syrah att spela en viktig roll, särskilt i Rhônedalen och södra Frankrike, där den används i blandningar för att ge kraft och struktur åt vinerna. En intressant aspekt av druvans historia är dess genetiska koppling till Mondeuse Blanche, en äldre druvsort som tros vara en av Syrahs föräldrar.

Idag odlas Syrah och Shiraz globalt, inklusive i Sydafrika, USA, Argentina, och Chile. Varje region ger druvan en unik karaktär beroende på klimat och jordmån, vilket resulterar i en mängd olika stilar och smaker.

Den gemensamma historien och globala spridningen av Shiraz och Syrah gör druvan till en av de mest intressanta och mångsidiga i vinvärlden. Oavsett om du föredrar en fruktig och kraftfull Shiraz från Australien eller en elegant och kryddig Syrah från Frankrike, finns det ett vin som passar varje smak och tillfälle.elegant struktur och komplex smak.

 

Två vinglas och en vinflaska på ett marmorbord utomhus, med stolar runt bordet.
En person häller upp rödvin från en flaska i ett glas mot en suddig bakgrund.

Från Rhônedalen till nya världen

Shiraz och Syrah är kända för sina fylliga och smakrika viner. Shiraz vin har ofta en rik doft av mörka bär som björnbär och plommon, med inslag av choklad, kaffe och svartpeppar. I Australien får vinerna ofta en fruktig och robust karaktär, balanserad med subtila toner av vanilj och ek.

Franska Syrah från Rhônedalen är mer eleganta med inslag av örter, peppar och rök. Dessa viner har en strukturerad profil med högre syra och finare tanniner, aromer av svarta vinbär, lakrits och vilda örter.

I södra Frankrike kan Syrah ha en lättare kropp med inslag av röda bär och rosor, medan viner från norra Rhônedalen ofta är mer koncentrerade och kraftfulla.

Sydafrikanska Syrah-viner kombinerar fransk elegans och australiska fruktighet med toner av mörka frukter, svartpeppar och kanel.

Syrah och Shiraz erbjuder en mångfacetterad smakupplevelse, där varje region bidrar med sin unika twist. Oavsett om du föredrar den fruktiga och robusta stilen från Australien eller den eleganta och kryddiga från Frankrike, finns det alltid något nytt att upptäcka i varje glas.

Smaker som passar Shiraz/Syrah

När det kommer till mat, är Shiraz och Syrah mångsidiga viner som passar bra till många rätter. Deras fylliga kropp och rika smak gör dem lika hemma vid en formell middagsbjudning som vid en avslappnad grillfest.

Ett glas rödvin, en klase druvor och en vinflaska på ett rustikt träbord.

Vanliga frågor och svar

Shiraz är en stad i Iran, känd för sin historiska betydelse och sina kulturella bidrag. Även om staden Shiraz inte är känd för vinproduktion idag, har den ett arv som förknippas med vinodlingar i antiken. Namnet Shiraz används också i Australien och andra delar av den Nya Världen för att beskriva Syrah-druvan, som är känd för att producera några av världens mest uppskattade viner.

Ja, Shiraz och Syrah är samma druva. Namnet Syrah används främst i Frankrike och Europa, medan Shiraz är benämningen som används i Australien och andra vinproducerande regioner i den Nya Världen. Trots att det är samma druva, kan vinernas smakprofil variera beroende på var druvan odlas, vilket ger dem unika egenskaper och karaktärsdrag.

Shiraz refererar ursprungligen till en stad i Iran som har en lång historia av vinodling. Även om vin inte längre produceras där på grund av religiösa restriktioner, lever namnet vidare i vinvärlden. När det gäller vin, används Shiraz främst för att beskriva viner gjorda på Syrah-druvan i Australien och andra delar av den Nya Världen.

Syrah är känd för sina kraftfulla och komplexa smaker med inslag av svarta vinbär, mörka bär, peppar, rök, och ibland choklad. Vinerna har ofta en hög tanninstruktur och en lång, ihållande eftersmak. Syrah-viner från Rhônedalen i Frankrike tenderar att vara eleganta och välstrukturerade, vilket gör dem utmärkta för lagring och njutning över tid.

Syrah har en komplex och förförisk doftprofil som ofta inkluderar toner av björnbär, plommon, svartpeppar, och lakrits. Äldre Syrah-viner kan också utveckla aromer av läder, rök, och örtkryddor, vilket bidrar till deras djup och komplexitet. Denna mångsidiga doftpalett gör Syrah till ett fascinerande vin att dofta och smaka.

Shiraz är känt för sina fylliga och fruktiga smaker med inslag av mörka bär, plommon, choklad, kaffe, och svartpeppar. Australiensiska Shiraz-viner är ofta robusta och intensiva, med en rund och generös smakprofil. Dessa viner har en mjukare tanninstruktur jämfört med sina franska motsvarigheter, vilket gör dem omedelbart tillgängliga och njutbara även när de är unga.

Shiraz har en fyllig och rik smakprofil med inslag av mörka bär, plommon, choklad, kaffe, och svartpeppar. Australiensiska Shiraz-viner är kända för sin intensiva fruktighet och robusta struktur, medan franska Syrah-viner är mer eleganta och kryddiga. Oavsett ursprung erbjuder Shiraz-viner en komplex och njutbar vinupplevelse som kan avnjutas både unga och lagrade.

Förtur, fynd & fakta- missa INTE vårt nyhetsbrev!

Kampanjer, nyheter och intressanta vinhistorier.

Välkommen till vår vinbutik!

Här har du vår nya butik, med nytt fräscht utseende, enklare sökfunktion, lättare navigering och mycket mer.

Tänk på att du måste fyllt 20 år för att få titta in!

Är du över 20 år?